I och med att strängare policys som EU:s NIS2-direktiv nyligen implementerades uppmanas organisationer att på ett bättre sätt säkerställa att de har en beredskapsplan om de skulle bli utsatta för en cyberattack.
En del som ofta förbises när det gäller säkerhet på nätet är redundans i DNS (Domain Name System). Även om det kanske inte alltid skapar rubriker spelar DNS-redundans en avgörande roll för att upprätthålla systemtillgänglighet, försvar mot cyberhot och för att skydda ditt varumärke och rykte.
Vad är DNS-redundans?
DNS är i huvudsak ett system som översätter mänskligt läsbara domännamn (t.ex. ”www.yourcompany.com”) till IP-adresser (Internet Protocol) som datorer använder för att identifiera och kommunicera med varandra. Det kallas ofta för ”internets telefonbok” eftersom det säkerställer att när någon skriver in ditt domännamn kan de ansluta till din webbplats eller dina tjänster utan att behöva komma ihåg långa nummersträngar.
DNS-redundans innebär att flera DNS-servrar som är geografiskt utspridda sätts upp för att hantera förfrågningar. Genom att ha redundant DNS-infrastruktur kan företag säkerställa att om en server går sönder eller blir oåtkomlig på grund av nätverksproblem kan andra servrar ta över arbetet. Systemet förhindrar driftstopp och säkerställer att användarna kommer åt din webbplats oavsett vad som händer med en del av infrastrukturen.
Varför är det viktigt med DNS-redundans?
Låt oss titta närmare på varför företag bör prioritera DNS-redundans som en del av sin strategi för onlinesäkerhet.
1. Minskar risken för driftstopp
DNS-avbrott kan leda till att din webbplats blir otillgänglig, vilket leder till förlorade affärsmöjligheter, frustrerade kunder och potentiell skada för ditt varumärke. Enligt CSC:s domänsäkerhetsrapport 2024 är det bara 17 % av Global 2000-företagen som använder DNS-redundans – en minskning med 1 % från föregående år. Detta visar att trots riskerna är det fortfarande ett betydande antal företag som inte prioriterar denna nivå av backup.
När ett DNS-fel inträffar kan det ta timmar eller till och med dagar att lösa problemet. Flera DNS-servrar kan dock fungera sömlöst som säkerhetskopior, vilket säkerställer att din webbplats förblir i drift och att ditt företag fortsätter att fungera smidigt.
2. Försvar mot DNS-baserade attacker
DNS är en vanlig måltavla för cyberbrottslingar som försöker påverka onlinetjänster. DNS-attacker, t.ex. DDoS-attacker (Distributed Denial of Service), syftar till att överbelasta en DNS-server med trafik så att den kraschar och en webbplats eller tjänst slås ut. DNS-redundans bidrar till att minska dessa hot genom att sprida trafiken över flera servrar. Om en server attackeras kan andra servrar överta trafiken, vilket minskar effekten av attacken och håller domänen online.
3. Förbättring av webbplatsens prestanda och belastningsbalans
DNS-redundans hjälper inte bara till att hålla din webbplats online, utan kan också förbättra prestandan. Genom att använda flera DNS-servrar i olika regioner kan du säkerställa snabbare svarstider för användarna, oavsett var de befinner sig. Detta förbättrar inte bara användarupplevelsen utan kan också påverka din SEO-rankning positivt eftersom sökmotorer som Google prioriterar snabbladdande webbplatser.
4. Säkerställa kontinuitet i verksamheten vid en kris
I kristider, till exempel vid naturkatastrofer, cyberattacker eller nätverksfel, är DNS-redundans en hörnsten för kontinuitet i verksamheten. I värsta fall, när ett datacenter går offline, kan redundanta DNS-servrar i andra regioner eller till och med i olika länder hålla dina tjänster i drift. Denna distribution säkerställer att dina globala användare fortfarande kan nå din webbplats även om den lokala infrastrukturen äventyras.
Hur fungerar DNS-redundans?
Traditionellt bygger DNS på ett antal servrar i en hierarkisk struktur. På den högsta nivån finns rotservrar och därefter auktoritativa namnservrar, som innehåller information om specifika domäner.
I en DNS-redundant konfiguration använder du flera auktoritativa namnservrar på olika platser. Detta kan inkludera:
- Primär DNS-server: Den huvudserver som hanterar DNS-förfrågningar.
- Sekundära DNS-servrar: Reservservrar som speglar de primära DNS-posterna. Om den primära servern slutar fungera hoppar de sekundära servrarna in för att ta över driften.
Servrarna kan spridas ut över olika platser för att säkerställa att även om ett datacenter eller en region drabbas av problem kan DNS-förfrågningar fortfarande hanteras av en annan server på en annan plats. Många företag använder dessutom ”anycast”-routing, vilket innebär att DNS-förfrågningar automatiskt dirigeras till närmaste tillgängliga server, vilket garanterar både hastighet och tillförlitlighet.
Vad händer utan DNS-redundans?
Utan DNS-redundans finns det bara ett ställe som kan bli kritiskt. Om din DNS-server drabbas av ett avbrott gör även din webbplats det. Detta kan leda till stora problem, bland annat:
- webbplatsavbrott, vilket leder till förlorad trafik, försäljning och konsumentförtroende
- Ökad sårbarhet för cyberattacker
- Svårigheter att starta upp på nytt efter ett fel, företag utan DNS-redundans kan ha svårt att snabbt återställa tjänsten.
För ett multinationellt företag kan konsekvenserna av ett DNS-fel bli allvarliga och påverka allt från e-post till e-handelstransaktioner och supportsystem för slutanvändare. För marknadsförare och jurister omfattar riskerna även varumärkets anseende och efterlevnad av lagar och regler, särskilt när företaget inte lyckas uppfylla kundernas förväntningar på grund av driftstopp eller långsam återställning.
Säkra din närvaro på nätet med DNS-redundans
När cyberhoten ständigt utvecklas och varumärkets rykte står på spel blir DNS-redundans en kritisk del av alla planer för kontinuitet och säkerhet i verksamheten. I CSC:s domänsäkerhetsrapport 2024 framgår att ett stort antal företag, däribland några av de största i världen, fortfarande saknar DNS-redundans. Låt inte ditt företag bli ett av dem.
Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att skydda din närvaro på nätet med våra avancerade DNS-lösningar.