Bra rutiner och saker att undvika inom DNS-hantering

Bra rutiner och saker att undvika inom DNS-hantering

Domännamnssystemet (DNS) är viktigt för företag, eftersom det gör det lättare för kunder att få tillgång till onlinetjänster och -resurser. Strategisk DNS-hantering spelar en betydelsefull roll inom it-säkerhet. Det skyddar mot hotvektorer och ger säkra, globala anslutningar mellan olika onlinekanaler, som appar, e-post, webbplatser, API:er och mycket annat.

För en så central digital tillgång är det avgörande att hantera DNS på ett säkert och effektivt sätt. I den här bloggen delar jag med mig av de viktigaste rutinerna och sakerna att undvika inom DNS-hantering.

Bra rutiner

  • Välj en säkerhetsleverantör som kan hantera storleken och skalan på era DNS-behov. Använd alltid en leverantör i företagsklass som kan garantera 100-procentig drifttid och har beprövade meriter med att tillhandahålla detta. Den genomsnittliga kostnaden för en DNS-attack är cirka 950 000 dollar, och vissa företag utsätts för upp till sju attacker om året.[1] Om du ifrågasätter om du har råd med DNS-säkerhet i företagsklass bör du snarare fråga dig om du har råd att inte ha det!

  • Välj DNS-redundans. Att implementera en sekundär DNS är avgörande för att kunna minimera driftstopp och säkerställa verksamhetens kontinuitet även vid störningar. En viktig faktor är att implementeringen av en sekundär DNS inte ska begränsa vilka DNS-funktioner som är tillgängliga – den sekundära DNS:en ska erbjuda samma servicenivå som den primära. När något är så viktigt för verksamheten måste plan B vara stabil!

  • Prioritera säkerheten. Det finns en mängd säkerhetsprotokoll som kan tillämpas för att skydda domäner och DNS. CSC rekommenderar användning av flera lager, med protokoll som DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) och registerlås, för att säkerställa att alla vinklar täcks. På CSC har vi en unik policy för autolås, där vi automatiskt tillämpar registerlås på domäner som identifierats som verksamhetskritiska i vår algoritm. Det är också viktigt attregelbundet granska åtkomstbehörigheter, använda flerfaktorsautentisering och genomdriva strikta säkerhetspolicyer för att skydda mot it-hot.

  • Se till att ha en systemlogg. Dokumentera DNS-konfigurationer för att undvika sårbarheter som kapning av subdomäner, och för att säkerställa effektiv DNS-hantering och säkerhet.

Saker att undvika

  • Tänk inte att det inte händer dig. Om du har ett framgångsrikt varumärke kommer illasinnade aktörer att vilja utnyttja det och få en bit av kakan utan att lägga ned något av allt hårt arbete.  Bedragarna blir allt mer sofistikerade och tar till metoder som DNS-förfalskning, cacheförgiftning, kapning av subdomäner samt DDoS-attacker. Utöver de ekonomiska förluster och anseendeskador som sådant här medför, kan ett dataintrång även leda till att företaget inte längre uppfyller bestämmelser som den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och det kommande direktivet NIS2 om nätverks- och informationssäkerhet.

  • Försumma inte NIS2-efterlevnaden. NIS2 medför stora förändringar inom it-säkerhet. Det är viktigt att hålla sig ajour med regelkraven för att skydda verksamheten och kunderna, men också för att undvika de rejäla böter som en överträdelse kan leda till. Du kan läsa mer om NIS2 och mina råd om hur du kan hantera det här.

  • Glöm inte att du kan slippa stora böteskostnader genom att investera pengar i förhand. Vi fattar – DNS-säkerhet är dyrt. Men oavsett hur hög den initiala kostnaden för DNS-säkerhet är, blir den betydligt lägre än att betala sju- eller till och med åttasiffriga belopp i NIS2- eller GDPR-böter om ett intrång skulle ske. Du måste väga kostnaden för DNS-säkerheten mot riskerna för en attack.

Det är viktigt att komma ihåg att DNS inte bara handlar om webbplatser – det är helt centralt för verksamhetens kontinuitet och för krisberedskapsplaneringen. Effektiv DNS-hantering skyddar mot hot, säkerställer regelefterlevnad och möjliggör avbrottsfria onlinetjänster. För företag som strävar efter resiliens och tillväxt är det inte bara en fördel att effektivisera sin DNS-hantering – det är en nödvändighet.

Vi finns till hands

Om du vill veta mer kan du besöka vår DNS-tjänstsida, eller fylla i vårt kontaktformulär om du vill att en av våra experter ska kontakta dig för mer information.


[1]learn.g2.com/dns-security-statistics