Fyra steg för att minska risken för subdomänskapning

Fyra steg för att minska risken för subdomänskapning

Utvecklingen mot omfattande molnanvändning har haft stor påverkan på praxis för DNS-hantering. Till en början använde företagen sina egna datacenter, men övergången till externa värdleverantörer har lett till komplexa problem och ökat risken för felhantering av DNS-poster, och därmed även sårbarheten hos subdomäner.

CSC:s analys av DNS-poster avslöjar alarmerande statistik – 21 % av subdomänerna går inte att slå upp och 63 % visar felkoder som ”404” eller ”502”. Dessa subdomäner utgör betydande säkerhetsrisker, särskilt genom den sofistikerade attackmetoden subdomänskapning, som utnyttjar förbisedda DNS-konfigurationer.

Subdomänskapning inträffar när cyberbrottslingar utnyttjar övergivna eller felaktigt konfigurerade DNS-poster (kallas även kvarlämnade DNS) för att omdirigera trafik till skadliga webbplatser. Detta kan leda till phishing-attacker eller distribution av skadlig programvara som kan orsaka stora skador för det drabbade varumärkets rykte. Att förstå grundorsakerna och konsekvenserna av kvarlämnade DNS är avgörande för att minska riskerna effektivt.

Genom att prioritera DNS-hygien, utnyttja avancerade övervakningsverktyg och införa robusta säkerhetspolicyer kan organisationer minska riskerna som är förknippade med kvarlämnade DNS och skydda sina digitala tillgångar på ett effektivt sätt.

Riskreducerande strategier

Här är CSC:s fyra steg för att skydda sig proaktivt mot subdomänskapning.

  1. Införande av strikt DNS-hygien: Granska och ta bort onödiga eller gamla DNS-poster regelbundet. Den här proaktiva metoden minskar attackytan och minimerar risken för subdomänsattacker.
  2. Inför övervakning och varningar: Använd verktyg som CSC:s Subdomain Monitoring för att få varningar i realtid om ändringar i DNS-konfigurationer. Det möjliggör snabb identifiering och åtgärdande av kvarlämnade DNS-poster innan de kan utnyttjas.
  3. Implementera säkerhetspolicyer: Upprätta tydliga policyer för hantering av DNS-poster, inklusive regelbundna granskningar och borttagningsprotokoll för oanvända subdomäner. Detta medför ansvarsskyldighet i alla team och minskar sannolikheten för förbiseende.
  4. Vidta avancerade säkerhetsåtgärder: Överväg att implementera tekniker som DNS-säkerhetstillägg (DNSSEC), domänbaserade meddelanden, autentisering och överensstämmelse (DMARC) samt registerlås för kritiska domäner. Dessa protokoll lägger till lager av autentisering för DNS-transaktioner, vilket förbättrar den övergripande säkerhetsnivån.

På CSC strävar vi efter att ge företag de verktyg och insikter som behövs för att skydda mot cyberhot som ständigt utvecklas. Utforska vårt verktyg Subdomain Monitoring och vidta praktiska steg för att förbättra din organisations säkerhet.


Vi finns här

Om du vill prata med någon av våra experter om din domän och DNS-cyberhygien fyller du i vårt kontaktformulär.