Så förbättrar du digitalt förtroende med CAA-records (auktorisering av certifikatutfärdare)

Så förbättrar du digitalt förtroende med CAA-records (auktorisering av certifikatutfärdare)

Med hot som sträcker sig från phishing till dataintrång måste företag anamma ett förhållningssätt med flera lager för att skydda sina onlinetillgångar. En ofta förbisedd säkerhetsåtgärd är auktorisering av certifikatutfärdare (CAA-records).

Digitala certifikat används för att skapa förtroende i olika typer av interaktioner på nätet. Certifikat för Secure sockets layer (SSL) och Transport Layer Security (TLS) är olika digitala certifikat som är speciellt utformade för att säkra webbplatsanslutningar. Vad händer när de här certifikaten utfärdas av fel certifikatutfärdare, eller ännu värre, av obehöriga aktörer? Det är här CAA-records kommer in. De är en viktig del av domännamnssäkerhet som hjälper till att förhindra obehörigt utfärdande av digitala certifikat.

Vad är CAA-records?

Ett CAA-record är en typ av DNS-post (Domain Name System) som låter domänägare ange vilka certifikatutfärdare som kan utfärda SSL/TLS-certifikat för deras domäner. Dessa infördes 2017 av Internet Engineering Task Force och fungerar som en säkerhetsågärd så att endast behöriga certifikatutfärdare kan utfärda certifikat.

Varför är CAA-records viktiga?

CAA-records spelar en viktig roll för att säkra din domän. Det här är vad de gör:

1. Förhindrar identitetsförfalskning på nätet

CAA-records kan stoppa obehöriga certifikatutfärdare från att utfärda certifikat för din domän. Utan dem kan alla certifikatutfärdare, även opålitliga sådana, utfärda certifikat som potentiellt kan göra det möjligt för cyberbrottslingar att imitera din webbplats.

2. Minska cyberattacker

Att förhindra angripare från att få falska certifikat minskar sannolikheten för man-in-the-middle-attacker, där skadliga aktörer fångar upp och manipulerar trafik mellan användare och din webbplats, samt phishing och andra skadliga aktiviteter.

3. Minskar ekonomiska och compliance-risker

CAA-poster hjälper till att upprätthålla säkerhetspolicyer som säkerställer efterlevnad av branschstandarder och förordningar. Genom att kontrollera vilka certifikatutfärdare som kan utfärda certifikat minimerar du risken för överträdelser, böter och varumärkesskador.

4. Främjar förtroende hos besökare

Genom att implementera CAA-poster känner kunder och partners att din webbplats är legitim och säker, vilket är avgörande för rykte och compliance.

Hur fungerar CAA-records?

Att implementera CAA-records kräver en grundläggande förståelse för hur DNS- och CAA-policyer fungerar tillsammans. Här är en förenklad förklaring av processen:

1: Skapa en CAA-post

Det första steget är att skapa ett CAA-record i DNS-zonfilen för din domän. DNS-zonfilen innehåller olika DNS-records, inklusive mappningar mellan domännamn och IP-adresser (Internet Protocol) och innehåller konfigurationer som CAA-records. Det innehåller följande element:

  • Flagga: Ett nummer som styr hur CAA-posten beter sig. Vanligtvis är flaggan inställd på “0”, vilket innebär att CAA-posten inte kräver obligatoriskt verkställande. Ett flaggvärde på “128” betyder att posten är kritisk, vilket innebär att certifikatutfärdaren måste verkställa recordet eller vägra att utfärda certifikatet om postens innehåll inte förstås.
  • Tag: Anger typen av information i posten. Vanliga taggar inkluderar:
    • issue: Anger vilka certifikatutfärdare som har behörighet att utfärda certifikat för domänen.
    • issuewild: Anger vilka certifikatutfärdare som har behörighet att utfärda wildcard-certifikat (dvs. certifikat som täcker flera underdomäner).
    • iodef: Tillhandahåller en URL där överträdelser av CAA-policyn kan rapporteras.
  • Value: Namnet på den certifikatutfärdare som får utfärda certifikat för domänen (t.ex. “sectigo.com”).

2. CAA-record lookup av certifikatutfärdare

När en certifikatutfärdare tar emot en begäran om att utfärda ett certifikat för din domän kommer de att fråga domänens DNS efter ett CAA-record. Om ett CAA-record finns och listar den begärande CA som auktoriserad kan certifikatet utfärdas. Om det inte finns något CAA-record kommer de flesta certifikatutfärdare att fortsätta med att utfärda certifikatet eftersom det inte finns några begränsningar. Att lägga till ett CAA-record ger full kontroll över vilka certifikatutfärdare som kan utfärda certifikat för din domän.

3. Hålla CAA-records uppdaterade

CAA-records kan uppdateras vid behov för att spegla ändringar i de auktoriserade certifikatutfärdarna. Det är särskilt viktigt när ett företag byter certifikatleverantör eller lägger till ytterligare certifikatutfärdare till sin lista över betrodda utfärdare. Genom att regelbundet granska och uppdatera dina CAA-records säkerställer du att din certifikathanteringspolicy förblir aktuell och i linje med er säkerhetspolicy.

Bästa praxis för att implementera CAA-records

  • Skapa omfattande CAA-policyer. Ange vilka certifikatutfärdare som kan utfärda certifikat för dina domäner. Överväg också att skapa policyer för wildcard-certifikat för att förhindra obehöriga utfärdanden.
  • Aktivera rapportering med iodef-tag. Använd iodef-taggen för att ställa in en rapporteringsmekanism så att du varnas för eventuella överträdelser av din CAA-policy.
  • Granska och uppdatera CAA-records regelbundet. Se till att granska dina CAA-records när din certifikatutfärdare ändras, eller när du byter SSL/TLS-leverantör.

CAA-poster erbjuder ett enkelt men ändå kraftfullt försvar mot domänimitation, nätfiske och andra former av cyberbrottslighet. Under 2024 använde endast 9,5 % av företagen i Forbes Global 2000 CAA-poster för att skydda sina domäner.

På CSC förstår vi vikten av en omfattande säkerhetsstrategi. Om du vill veta mer om hur CSC kan supporta dina digitala certifikat- och domänsäkerhetsbehov kan du besöka vår sida med SSL-certifikathanteringslösningar.